Sunday, July 22, 2012

#Diari Ramadhan: My First Ramadhan in UK

Bismillahirrahmanirrahim..

Allahumma Solli Ala Saidina Muhammad, WaAla Alihi Wasohbihi Wabarik Wasallim

Assalamualaikum! Ramadhan Kareem semua!
Alhamdulillah, dah lepas sehari puasa!!!

Hari pertama Ramadhan disambut di Land's End. What a great experience, with a great sunshine!

Perjalanan pergi balik yang memakan masa lebih dari 6 jam (train+bus) membuktikan yang puasa bukanlah satu alasan untuk tidak beraktiviti dan bermalas-malasan di atas katil...:p

Jaulah kami (Saya, Amrina dan Hana) ada beberapa fasa *rasanya la kan*

Fasa 1:
Malam sebelumnya, kami bertilawah selepas solat maghrib berjemaah. Masing-masing membaca dengan penuh khusyuk (sementara nak tunggu Isyak). Dan selepas menghabiskan ayat yang terakhir, tergerak hati untuk memulakan sedikit pengisian dengan mengajak Amrina dan Hana berkongsi satu ayat daripada keseluruhan bacaan mereka...

1: Ali Imran:92
"Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi. Dan sesuatu apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya."

2: Ar-Ra'd :33
"Setelah diketahui demikian maka tidaklah patut disamakan Allah Tuhan yang berkuasa mengawas, tiap-tiap diri dan mengetahui akan apa yang telah diusahakan oleh diri-diri itu, (dengan makhluk yang tidak bersifat demikian). Dalam pada itu, mereka yang kafir telah menjadikan beberapa makhluk sebagai sekutu bagi Allah. Katakanlah (wahai Muhammad): "Namakanlah kamu akan mereka (yang kamu sembah itu). Atau adakah kamu hendak memberi tahu kepada Allah akan apa yang tidak diketahuiNya di bumi? Atau adakah kamu menamakannya dengan kata-kata yang lahir (sedang pada hakikatnya tidak demikian)?" Bahkan sebenarnya telah diperhiaskan oleh Iblis bagi orang-orang yang kafir itu akan kekufuran dan tipu daya mereka (terhadap Islam), dan mereka pula disekat oleh hawa nafsu mereka daripada menurut jalan yang benar. Dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan oleh Allah (dengan pilihannya yang salah) maka tidak ada sesiapapun yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya."

3: An Nahl: 97
"Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan."

Dari satu topik ke satu topik kami berbincang...Berbincang tentang kekuasaan Allah, Hidayah, nikmat iman dan macam-macam lagi. Kami stop selepas lebih kurang setengah jam mengisi jiwa dan iman yang sukar untuk diduga tahap kekuatannya ini. Alhamdulillah, tak lama kami berbincang, tapi isinya ada, kualitinya mantap hasil daripada percakapan dan perbualan santai ini..

Fasa 2:
Tanggal 20 Julai 2012, pukul 9.21 pg (GMT: UK/EIRE), bermulalah perjalanan kami ke Land's End. Sepanjang-panjang perjalanan, kami TIDUR!!! MasyaAllah, apa nak jadi?! Mungkin masing-masing nak qada' balik tidur yang tak brapa nak cukup malam td kot?! *hurm*


Tapi terjaga dalam setengah jam sebelum sampai dan saya sempat bersembang dengan seorang makcik di sebelah..
Makcik Ann (*bukan nama sebenar, memang reka pun sebab xtanya nama pun..hehe), baru pencen, n nak pegi berjalan2 kat St Ives *boleh google kalau nak tengok keindahan ciptaan Allah*.

Dialog kami lebih kurang camni la *maaf kalau ayat skema, sbb dah lupa ayat sebenar*

Makcik (M): Do you know how many stops to St Erth? I need to get off to St Ives.
Adak (A): Hurmm...Sorry, I'm not sure. Owh..you're going to St Ives? I went there last week, with my friends.
(M): Really? It is nice, right? You walked along the coast, did you?
(A): Yes..It was very sunny. It's beautiful.
(M): Yeah!! Now I am retired, so I can go around and have a walk.

*dialog yang tak berapa penting berlaku dalam beberapa minit*

(M): You're wearing this *sambil menunjuk ke kepalanya-buat bahasa isyarat* (scarf aka tudung), what is your religion?
(A): Owh..I am a Muslim.
(M): Owh..I am interested to see you wearing like this.
(A): Hurm...*senyap seketika* And you know what, today is our first day fasting. *dengan penuh bangga*

(M): Owh..it's Ramadhan, isnt it?
(A): Yeah!
(M): How long do you fast?
(A): A month, and the duration is about from 3.30 am to 9.30 pm. But we did eat early in the morning and we will break our fast late in the evening..
(M): Okay..Seems like you are well-behaved in this country. In Britain, there are people who are not behaved, they drink and all. I hope I can see they change, behave and have some values.
(A): Heee~ (bangga habessssss)

*dialog yang tak berapa penting lagiiiii*

Fasa 3: 
Selepas 2 jam dan beberapa minit perjalanan by train, akhirnya kami sampai di Penzance, stesen terakhir! Dan dari situ, kami amek bas First Bus (1A), ke Land's End. Perjalanan by bus memakan masa lebih kurang 1 jam lagi..Fuhhhh!!!

Tapi!!! It was worth it! 1 jam atas bus, double decker dengan bumbung-less, kami dapat menikmati pemandangan yang..SubhanaAllah...tak tergambar kecantikannya. Melalui country-side, menghirup udara segar yang jauh dari city membuatkan seperti tak perlu memikirkan apa2 masalah. Tenang.


Sampai di Land's End, tak terhingga perasaan gembira kami melihat keindahan alam Allah yang terbentang luas, langit yang biru, kepulan awan yang memutih dan deruan ombak yang pecah apabila menyapa batu menambah sentimental ke dalam perasaan kami.
(tenang x???)


Bak kata Hana: "Tengok alam sudah cukup untuk menjadikan hati tenang", dan saya menambah " Betul, kalau orang cakap muzik, konsert boleh tenangkan fikiran yang kusut, tapi kalau datang tengok alam [free of charge] ni lagi tenang". Amrina soal "Kat mana tenangnya tengok konsert 2?????" *jawapan fikir2 sendiri la yee*

Kami solat di sana, di celah2 kereta yang parking..*pengalaman baru lagi* Walaupun dah berusaha untuk sorokkan diri,daripada dilihat orang tertonggeng2, tapi tetap tak berjaya...xapa la..selagi mana tak ada orang kacau, ok la 2...

Dah penat berjalan, explore macam2 di sana, kami duduk2 santai di tepi cliffs. Ambil2 gambar dan sambil2 tu, I started the ball rolling *pengisian*, dengan bertanyakan "Ada sapa2 nak share? Bagi pengisian ka apa ka??"

Hana started, dia cakap, kalau ikutkan ada Dover apa ntah namanya *granite cliffs carved out by the waves*. Nak membuktikan yang batu pun, kalau dah asyik kena air ja, lama2 berlekuk jugak. Maksudnya, apa2 yang kita buat, kalau pada awalnya terpaksa, tapi kalau dah dibiasakan, dia akan jadi senang. Sebati dengan diri.

Amrina tambah: And teori 2 jugak boleh guna untuk istiqamah. Macam mana ombak 2 continuously pukul batu 2, lama2 batu 2 pun akan terbiasa dan berubah. Sama la dengan ibadah/amalan kita, jangan berhenti untuk istiqamah, sebab istiqamah 2 penting, untuk kita cuba ubah diri ke arah yang lebih baik, InsyaAllah...


MasyaALLAH, ni la hikmahnya Allah suruh tengok2 alam. Daripada alam, kita boleh dapat ilmu dan upgrade jiwa. Banyak ibrah yang boleh kita kutip, kita kagumi dengan keindahan, kita akui kekuasaan Allah. Allah dah pesan:

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri. (Luqman 31:18)

sebab orang yang sombong selalunya dia akan rasa dirinya hebat dan tak akan mengakui kelebihan orang lain..Nauzubillah, mintak dijauhkan...

N Allah jugak pesan yang "Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).(Al Mulk : 15)

Fasa 4:
Pukul 5.35 kami amek bas untuk ke train station untuk terus pulang ke gagang (Plymouth). Alhamdulillah, segala perjalanan dipermudahkan, dan yang bestnya, it was the first day fasting and tak rasa lapar sangat, penat 2 ada la..Alhamdulillah..

Wallahualam

No comments: