Wednesday, September 22, 2010

uk..


current location:
HOUSE 6, Student Village, UCP Marjon St Mark and St John,
Derriford Road, PL6 8BH Plymouth

time:
7.15 pm

temperature:
about 16 degree celcius


salam
hye everyone..
alhamdulillah, i reached UK safely...
malaysia, i always miss u..huhu

so,
ni pics thats can make u imagine what MARJON looks like..hehehe














Tuesday, June 29, 2010

TIPS KEJAYAAN..

*Semua pekerjaan bergantung kepada niatnya, maka niatlah semua pekerjaan dengan yang baik, nescaya akan memberikan manfaat kepada kita dan dapat mencegah kejahatan...

*Jangan lemahkan kesabaran anda dengan datangnya cubaan, kerana itu akan dapat melunturkan keteguhan, mengotori akal fikiran yang waras dan menimbulkan keraguan...

*Kesungguhan adalah jalan yang paling penting untuk meraih kejayaan. Kesungguhan ketika bekerja bagaikan minyak angin dalam mengubati penat-penat, bagaikan ubat segala penyakit dan bahkan ianya adalah harta yang paling berharga...

*Orang yang berjaya tidak akan dapat dikalahkan oleh hawa nafsu, kesabaran yang tidak pernah lemah, tidak goyah dengan godaan dan tidak dikalahkan oleh kegagalan yang dialaminya...

*Kenikmatan makan adalah setelah lapar, kesegaran air setelah haus, kenyenyakan tidur setelah bekerja keras, dan seindah-indah kejayaan adalah setelah jerih payah...

*Kelmarin ada orang yang mati, hari ini ada orang yang menikah, tetapi esok belum tentu ada yang melahirkan...Guna waktumu kerana waktu adalah kekayaan yang diam...


sumber: MUTIARA HIKMAH Daripada AL QURAN dan AS SUNNAH, Dr. Aidh Abdullah Al-Qarni

KALIMAH CINTA....

APA ITU CINTA??

cinta itu kasih sayang, pengorbanan, keluhuran dan kerinduan...
cinta itu sesuatu yang mulia, menyenangkan dan bersinar...
cinta itu manis yang akhirnya membawa kepada kebahagiaan dan keindahan dalam kehidupan...

"Allah mencintai mereka, dan mereka pun mencintaiNya" (Al-Maidah;54)

ADA APA DENGAN CINTA??

~Sebab CINTA, orang yang tidur, bangkit daripada tempat tidur yang empuk dan menyelak selimut yang hangat untuk SOLAT SUBUH...
~Kerana CINTA, air mata mengalir tanpa terasa, hati bersedih dan tiada ucapan selain ucapan yang diredhai Allah...
~Dengan CINTA, tiada permusuhan dan peperangan sebagaimana peredaran planet-planet dalam orbitnya tidak berlanggar...
~Adanya CINTA, kita dapat merasakan damainya hidup, peroleh kemuliaan ilmu dan ketahui rahsia tertentu...
~Kerana CINTA, tentera mengikut arahan pimpinannya maju berperang, hukum dipatuhi dan dillaksanakan rakyatnya...
~Sebab CINTA, ibu menyusui anaknya tanpa kata...

~Tanpa CINTA, seorang murid tidak akan faham akan penjelasan gurunya, isteri tidak akan lagi setia pada suaminya, dan si anak tidak akan meratap pilu atas penderitaan sakit tua ibu bapanya...
~Tanpa CINTA, lebah akan menjauhi bunga, burung akan terbang entah ke mana tidak melewati kebun, dan burung merpati tidak akan bersama-sama lagi...
~Tanpa CINTA, dunia ini akan menjadi hamparan dataran yang luas, tandus, tidak berpenghuni...
~Hilangnya CINTA, berlakulah peperangan, pepecahan antara manusia, pembunuhan di mana-mana dan korbannya jiwa dan harta...
~Pudarnya CINTA, rumah yang dibina akan runtuh, tentera berperang dengan kucar-kacir...

p/s:
Definisi cinta itu banyak, kita lah yang menentukan bagaimana cinta yang kita inginkan...
Ingat, cintailah Pencipta terlebih dahulu, barulah mencintai Yang Dicipta...

sumber:MUTIARA HIKMAH Daripada AL QURAN dan AS SUNNAH, Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni

Tuesday, May 11, 2010

final!!!!

salam..
hye all,...

dh lama x update blog kan??!!

sebab??

1. final exam is around the corner...
(17-20 Jun)

2. malas...

so..kawan2,..
please doakan saya n my classmates for our final..

insyaALLAH..
marjonians!!!chaiyok2..

Wednesday, April 21, 2010

ready??!!

am i prepared enough for final exam?

i dont think so!!!!

huh, what r u waiting for??

study la!!!

MARJON 2!!!!
good luck for our final!!!
ganbatte!!!!

Sunday, April 11, 2010

calm!!!

alhamdulillah...
problem settled!!!!

insyaAllah, things will be better in the future...
thanks to everyone who did help me to solve my probs...
hehehe..


Friday, April 9, 2010

baikkah aku??

baik kah aku kalau aku ckp ak xmau menyusahkan org lain??
baik kah aku kalau aku ckp ak x mau salahkan sesiapa atas apa yg berlaku??
baik kah aku kalau aku hnya berdiam diri, n tidak mengambil apa2 tindakan??
baik kah aku kalau aku hnya melepaskan impian dan harapan aku kpd org lain sewenang-wenangnya??
baik kah aku kalau aku hnya membiarkan sesuatu yg berharga terlepas drpd genggaman??

baik kah aku??

am i doing the right thing??






thanks Nad!!

ak rs berbangga sbb Nad tulis kat blog dia sal ak..
hehehe

n ak berbangga sbb Nad sanggup n msih lgi mmberi nasihat for me...yg ak rasa ak ptut ikut nsihat dia...

so, kawan la gn Nad yg baik ati n caring ni..

hehehe..

anyway, thanks a lot Nad!!!!

Thursday, April 8, 2010

suratan atau kebetulan??

adakah semua yang berlaku telah tersurat?
ataupun hanya kebetulan semata-mata??

apa yang aku tau, Allah xkan mengubah nasib seseorg jika dia tdak cuba utk mngubah nasib dirinya!!!

adakah ak yang salah sebab berdiam diri??
adakah ak yang salah sbb ak x cuba utk mngubah sesuatu yg perlu diubah pd mata kasar org lain?
adakah ak salah sbb menyerahkan segala2nya kepada Allah menentukan nasib hidup ak??

apa yang aku tau, biarlah kita memberi, jangan kita terlalu berharap untuk menerima!!!!

selagi ada Allah, pegangan Iman, ibu bapa, kawan2 n semua yg menyokong aku, aku redha...

TQ Nad, Hana n kwn2 yg len..

anda suma tlah mnyokong sy dgn seadanya...
tq so much!!!!

*sbnrnya ak speechless lpas pa yg Nad gtau ak...
ak pun xtau nk wat pa, Nad...
seriously, I hv no idea!!!!
so, serahkan pada Allah..n mntak Dia tunjuk yang mana betul, yg mana salah..aminn...

Saturday, March 27, 2010

besday ayah!!!



ari ni besday my beloved father,

TUAN HAJI MISKIN BIN RABOO (27 March 1954)

HEPI BESDAY AYAH!!!!


Wednesday, March 3, 2010

...S.E....aka....R.O.S...

depressed??

tension??

disappointed??

surrender???

yeah..

that's are my feelings...

huhu....
after 4 days going to the school, i realised that betapa susah payah n perit jerih nya all the teachers nk ajar budak2 sekolah including me (previously)...
hahha..

i imagined how both of my parents ajar budak2 average n weak kat sekolah diorg..

thats why la my parents kecik, kurus macam tue..

huhuh...

sabar2...

about half an hour talking wif my beloved dad,..

xpasal2 pengetua cemerlang lecture anak sendiri...

hahah...

anyway, he gave me some advices and motivated me wif some powerful words...

"sabar adak, ang kena tau yg Allah dh tetapkan yang terbaik utk ang"
"ni la masa Allah nk uji kesabaran dan ketahanan mental n fizikal ang"
"mmg la skrg dpt skolah teruk, nnt taun2 depan insyaAllah ang dapat plak skolah yg elok"
"ni kira nk prepare ang la, kalau dpt sekolah truk lagi taun2 depan, ang dh da experiences cmna nk handle students yg mcm tue"
"ang kena la prepare, tnya student2 tue, ckp lek lok pa mslh depa"


fuhhh...
okay sket perasaan after talking wif him...
hohohoh...

memang terbaik la ayat pengetua cemerlang ni!!!

hahaha

insyaAllah...
esok pegi skolah wif new spirits!!!
huh!!!
kuatkan semangat!!!!



baru 2minggu g sekolah...

bayangkan my dad, almost 35years, be a teacher...mmg tabik spring la...
my mom, about 25 years....

im proud of u....muahx!!!!
XOXO




Monday, March 1, 2010

erk??

actually i didnt know my exact feeling rite now..huhu..
................

tired??
yup, coz of SE...
just 2 days, walking to SMKPC2 and im tired enough...
huhu..

"ADAK, Kuatkan Semangat!!!!"
about 8 days to go...yeeehhaaa!!! i can do it!!!!

lost??
hurm...
i miss my home...seriously... want to go back now!!!
huhu...

im crying... i dont know why...but im crying!!!
huhu..


Thursday, February 25, 2010

battle of dikir barat -M.2.I.C Timur-



dikir barat???

venue: DATARAN HEP
time: 8.00pm
date: 23 FEB 2010

caya x mj2 masuk dikir barat??
pertandingan tau!!!hahah
tp.....

KALAH BERMARUAH!!

sebab...

we thought that we had done our best...

erk??!!!

*thanks to EN GHANI n senior2 COHORT 3 yg support n trained kami sume wpun dh last minute practice...

TQ SUME!!!

so enjoy!!!!


















video

Monday, February 8, 2010

SCHOOL EXPERIENCE 2010

apa itu SE?
SE tue school experience...
kiranya mcm kna wat observation kat skolah 4 2 weeks...
huhu

ak dapat SMK Pengkalan Chepa 2, bersama2 3 rakan seperjuangan yang lain..
KANIMOLI SUBRAMANIAM, SYAHIDAH ZULKIFLI dan MOHD AFFANDI ABDUL GHANI..
huhu...

perasaan:
mcm2 ak rasa..

takot, nervous, excited....sume da..
hahah

bermula dari 28hb Feb - 11 March..
huhu..

xsabar rsanya,..
heheh

apa2 pun, buat yang terbaik!!!!

*********************************************************************************

Sekolah Menengah Kebangsaan Pengkalan Chepa (2) (SMK Pengkalan Chepa 2), Jalan Maktab Perguruan, 16100 Kota Bharu

Tel: 097747043, Fax: 097742093

Enrollment:
Jan 2007: 1555 students (809 boys, 746 girls)
Jan 2008: 1451 students (735 boys, 716 girls), 102 teachers - (staff-student ratio: 14.2)
Jun 2008: 1379 students (688 boys, 691 girls), 105 teachers - (staff-student ratio: 13.1)
Jun 2009: 1428 students (714 boys, 714 girls), 110 teachers - (staff-student ratio: 13.0)

School code: DEA1146



blissfullness



hari ni hari gembira saya..
sebab one of my friends sambut his 20th birth anniversary.

SAFWAN, HAPPY BIRTHDAY!!!

asbab kegembiraan:

sebab he so-called"proposed" one of my classmates.
hoho..so sweet!!!
hehe..
siap bg cincin lagi, walaupun tue cincin Nad...

daripada kelas LDES, blajar COLLOCATION, trus bertukar jadi HAVOC disebabkan idea kreatif

n brilliant Miss Yus..haha

wan had to find his other half n proposed her to be his soul mate (^_^)...




*ni rakaman detik bersejarah Muhammad Safwan Mohd Fuad & Syahidah Zulkifli



video

Saturday, February 6, 2010

a.l.h.a.m.d.u.l.i.l.l.a.h


saya hampir sehat!!!!
yeay!!!
tp msih selsema dan batuk..
selepas 4 ari berselubung bwh selimut..
hhuhuhu

ni la susahnya bla demam..
dh la susah nk baek..
pastu x reti makan ubat lak..
dh kna paksa bru terhegeh2 nk makan..
tu pun dkat stngah jam nk hbeskan separuh cawan PANADOL SOLUBLE..
hish...truk btul...

malu2..
hehe
skrg dah elok..
cuma suara la sengau sbb selsema n batuk..
seb bek la mama gn ayah xtau,,
kalau x truk kna berleter..
huhu..


air mineral, peneman waktu tidur..tkot haus malam2,..letak sebelah katil lgi..hehe

ni sapu tangan yang baru dibeli..sbb selsema punya pasal..terpaksa beli..
xguna lagi ni..
sbb beli 3, dh pakai kaler pink..hehe,..yang ni pakai esok plak..satu ari satu spu tangan..muahaha


ni PANADOL SOLUBLE yang dibeli, tp hnya mmpu makan sebiji ja..
huhu...
mmg xberpengalaman makan ubat la..
malu betul..'
dh besar x reti makan ubat,..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sebenarnya byk lgi..
tp line tenet slow...so, lmbat nk upload gmbar byk2..

tiada dalam gambar:
BAM GAMAT PUTIH (nad punyer)
UBAT BATUK CAP KELAPA LAUT(yah punyer)
SELIMUT TEBAL

Tuesday, February 2, 2010

...030210...


alhamdulillah

assignment LDEV dh siap!!!
hurray!!!!
setelah seminggu berpenat lelah, akhirnya!!!!
hehehe

esok kna antar assignment ni kat SECRETARIAT!!!
puas ati??
agak la..
sebab kali ni ak buat dr awal
rasa puas ati sbb xde la buat last minute nye product!!!
hehehe...




bukti assignmentku yg sudah siap!!





Wednesday, January 27, 2010

...kEcAnTiKaN DaN kEgAgAhAn...




Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murnirohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada

5) Lelaki yang baik sangka

6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantik
an Yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki..


Kegagahan Wanita


Kegagahan seorang w anita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.
Wallahualam



Tuesday, January 26, 2010

xleh tdo??

salam...
morning !!!
ntah knapa ak terjaga pukul 4.28 ni...
hurmm...

asbab ak tercongok dpan laptop ni:

1. nyamuk banyak!!!!
melampau tol nyamuk2 ni..
rasa mcm segerombolan nyamuk serang kaki ak..
spoil btul la!!!
so, terpaksa pakai selimut sbb xmau bg nyamuk gigit...

2. consequence dr asbab yg first, dh pakai selimut, panas la plak...
ishh...ni lagi satu..
panas giler..sbb mybe klntan nk musim panas katanya,...
huhu
pa la naseb..

hurm..merapu la sorg2..
rumate tdo dgn jayanya!!!
jeles gler kot!!!
huhu

Sunday, January 24, 2010

( -,-)





hai...
mata sangat mengantuk
!!!
tapi byk lagi kerja yg x beres..
huhuh..
xtau la sbb pe ngantuk sgt mlm ni..
ish...


assignment??
xyah cakap la.
bru brapa kerat ayat..
suma skali nak 1500 words..
pa la yg ak nk merapu lagi ni...
huhu

bosan
bosan
bosan

.................................



happy "bestday"!!!!

salam..
hai...

today is a special day to Timah, Hana and Syahid...

HAPPY BIRTHDAY TO 3 OF YOU!!!

May Allah Bless You..

Hopefully our Friendships Lasts FOREVER!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"sedarilah wahai insan istimewa,
bahawa kelembutan bukan kelemahan,
bukan jua penghinaan dari Tuhan,
Bahkan sebagai hiasan kecantikan..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Saturday, January 23, 2010

facebook??!!!

SAYA ditanya soalan: “Ustaz, syubhahkah menyertai Facebook? Saya terbaca artikel yang menyatakan pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan Facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?”

SAYA ditanya soalan: “Ustaz, syubhahkah menyertai Facebook? Saya terbaca artikel yang menyatakan pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan Facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?”

Soalan ini terlalu kerap dilontar kepada saya dan begitu banyak juga ditulis oleh pelbagai individu di forum juga blog. Dalam menentukan keputusan dan hukum menyertai Facebook, menurut pendapat saya, ada beberapa isu yang perlu diperhati:

1. Bolehkah menggunakan produk ciptaan Yahudi?
Kesimpulannya, dibenarkan untuk umat Islam membeli, menjual, mengguna pakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal. Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis sahih berurusan dan membuat transaksi jual beli juga cagaran dengan seorang Yahudi iaitu: “Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan daripada seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda.” ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841).

2. Apa maksud penyoal dengan ayat 'menyumbang kepada bangsa Yahudi'? Jual beli Muslim dengan seorang Yahudi hingga memberikan keuntungan kewangan kepada dirinya tidak bermasalah sama sekali di sisi Islam, malah Rasulullah SAW dan sahabat banyak yang berjual beli dengan Yahudi di Madinah. Cuma persoalannya adakah ia bermaksud menyumbang kepada keganasan Yahudi Zionis? Sejauh mana kebenaran dakwaan itu? Adakah sebarang bukti jelas atau hanya bersandarkan kepada latar belakang peribadi si pengasas?

3. Adakah penyaluran dana kepada individu Yahudi atau khas ditujukan kepada proses penjajahan tanah Palestin?

Begini, jika ternyata daripada sumber yang sahih, jelas lagi pasti, sesuatu transaksi jual beli kita memberikan keuntungan kepada organisasi Yahudi yang hasil pendapatannya digunakan untuk proses penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat Islam, barulah hukum HARUS berubah menjadi HARAM menurut sepakat ulama. Dalam konteks Facebook, ia masih kekal tidak jelas kerana hampir semua penulisan yang membantah Facebook tidak menyertakan bukti jelas berkaitan hal itu. Semuanya membuat andaian itu dan ini sedangkan andaian semata-mata tidak boleh mengubah hukum asal keharusan kepada haram. Ia sekadar mengajak kita untuk berhati-hati dan peka. Malah majoriti pengguna Facebook tidak melakukan sebarang transaksi kewangan dengan syarikat itu kecuali yang menyertai skim ditawarkan (ini memerlukan perbincangan berasingan).

Jika ada pula yang mengarahkan saya membuat kajian dan mencari bukti itu sebelum memberi pandangan berkenaan status hukum, boleh saya katakan, kajian sudah dibuat dan kami gagal menemui bukti untuk menyokong andaian pihak yang membuat andaian. Jika dikatakan: “Bukti bertulis tentulah dirahsiakan oleh pengurusan Facebook dan mereka memberikan sumbangan secara senyap,” maka jawapannya, Islam tidak memberatkan kita untuk membuat andaian dalam hal seumpama itu. Jika andaian sedemikian masih ingin digunakan, kelak ia mengakibatkan kesukaran berat (mashaqqah) buat seluruh umat Islam pada banyak perkara juga aktiviti lain.

Ini kerana, larangan dan andaian juga akan terpakai buat semua penjual bukan Islam iaitu yang beragama Hindu, Kristian, Buddha dan sebagainya. Penjual terbabit juga boleh diandaikan menyumbang kepada gerakan melawan Islam secara senyap, akhirnya, kita terperangkap dengan kekerasan fatwa kita sendiri hingga bermusuh dengan semua tanpa bukti jelas. Oleh itu, selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis, selagi itulah hukumnya adalah HARUS untuk berjual beli dengan penjual atau syarikat milik Yahudi. Jika berjual beli pun dibenarkan, apatah lagi sekadar membuka akaun Facebook. Cuma mungkin keharusan berurusan dengan barangan Yahudi, boleh menjadi makruh atau syubhah di ketika wujudnya peperangan dan serangan ke atas umat Islam. Ini memerlukan penelitian satu persatu.

4. Hak peribadi pengguna Facebook dijajah?
Ini mungkin ada benarnya, selepas saya menghabiskan bacaan polisi hak peribadi yang terkandung di dalam web Facebook, ia memberi gambaran bahawa gambar, maklumat dan segala yang terkandung di dalam Facebook kita boleh wujud juga di akaun Facebook orang lain yang dikongsi dan saya yakin pihak Facebook juga mempunyai simpanan data terbabit. Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan penggunaan Facebook sebagai haram. Apa yang perlu adalah kawalan dan had

KESIMPULAN
Saya tidak berhasrat untuk menyenaraikan satu persatu baik dan buruk penggunaan Facebook, cuma apa yang ingin saya nyatakan sebagai kesimpulan adalah seperti berikut:

1. Hukum membuka akaun dan menggunakan Facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama Facebook sama ada melalui dana kepada Yahudi, Amerika Syarikat dan lainnya.

2. Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latar belakang pengasas dan syarikat Facebook, mereka dinasihatkan TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna Facebook supaya sentiasa berhati-hati namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna facebook melakukan perkara haram.

3. Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati mereka disarankan:


a. Memanipulasi akaun Facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

b. Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.

c. Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (khususnya bagi wanita) sejak zaman kanak-kanak tanpa had kerana ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat, kerana ia akan kekal di Facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook itu sendiri.

d. Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.

e. Tidak terbabit dengan permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

f. Tidak mempercayai tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma Facebook. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

g. Menyedari bahawa maklumat kita di Facebook boleh menjadi pangkalan data pihak asing untuk memantau kehidupan dan maklumat peribadi kita jika tidak dikawal. Pangkalan data sebegini sebenarnya amat bernilai dan sukar ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana Facebook. Hatta, parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu terkini sebagaimana Facebook. Justeru, maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk sebarang tujuan kejahatan dan ketamakan. Jika itu semua dapat dijaga dan disedari, saya kira mengguna Facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia DIGALAKKAN. Jika terdapat unsur syubhah sekalipun, ia diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui Facebook itu.

sumber: HARIAN METRO, Sabtu 23 Januari 2010