Sunday, January 8, 2012

Hari ini kami ber'circle'

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum semua!!! Semoga berada dalam keadaan kesihatan fizikal, mental dan emosi yang baik, InsyaAllah!!

Hari ni nak cerita pasal satu kejadian yang tak dirancang (oleh manusia), tapi Allah dah rancang tanpa pengetahuan (kami).

Mulanya, Ummi datang dengan niat nak masak-masak n makan-makan kat umah 20 (yang dhaif ni). Dia datang dengan jacket potatonya, tuna, sayur mayur, ayam (yang masih sempurna ke'frost'annya) dan macam2 lagi la.. *dah mcm dapur umah dia terbakar xleh guna pun ada..heee~*

Okay, so pagi tadi, dalam pukul 10.30 lebih kurang, dia pun mai la umah ni..Kami pun memulakan projek kami. Sambil2 makan brunch 2, tengok la TANAH KUBUR..sempat la dua episod kami tengok, sblum bersiap2 nk zohor. Alhamdulillah, kami berjemaah waktu zohor 2..

And after zohor, ajak la Ummi masak utk lunch. (Lunch ka, dh mcm minum petang pun ada jugak). Dia teringin nk makan mee hailam. So, buat la mee hailam (yang agak tak jadi). And, dia pun ajak skali housemate dia Aisyah mai makan sekali..So, kami pun makan. Sekali ngan Farah, my housemate *lupa nak mention*. Sambil2 makan, buka video ProductiveMuslim..Walaupun ketawa2, tapi insyaAllah da la ilmu yang bleh diambil dr video pendek 2..

Tepat 14.14, berkumandanglah azan Asar. Alhamdulillah, dah siap2 makan, kemas2 tmpat makan, kami pun terus siap2 nk solat jemaah lagi..

Tambah best lagi, lepas asar, kami terbuat tazkirah. Saya kongsikan salah satu hadith dalam buku yang diberi oleh ayah tersayang, 40 Hadis Penawar Hati.



Ni la circle kami..Banyak yang kami cerita, tapi hanya yang terpilih sahaja yg ditulis dalam entry ni..

*sebelum*

*abaikan background*

*selepas* :p


Lepas2 2, diorg akan sambung2, kami share2 pendapat, ataupun ilmu2 yg kami ada. Contohnya, hadith nabi.

Sebelum penutup, Aisyah da bagi 1 ANALOGI.

"Ada 2 bangunan, satu bangunan runtuh dan bangunan sebelah dia bangunan yg sempurna. Ada seorang manusia, dia bersih2kan bangunan yang runtuh 2. Esok tu, dia pegi bangunan yang cantik sebelah 2 pulak"

Soalannya, what represents the buildings?!

Jawapannya: ISLAM dan JAHILIYAH. Yang runtuh 2, ISLAM dan yang cantik itu JAHILIYAH. Keadaan umat sekarang, dia melakukan ibadah2 Islam, tapi pada masa yang sama, dia juga meng'imarah'kan ajaran2 Jahiliyah 2. Macam mana 2 eh?!


(tak pandai lukis) *anggaplah rumah kayu sebelah kiri 2 bangunan yang runtuh 2 ek?!

Satu analogi yang berjaya membuatkan kami terfikir dan termenung sebentar. Realiti Umat Hari Ini!!

Wallahualam

4 comments:

Anonymous said...

salam wbt. bourbon yang best!! salam ziarah ke blog anda... :))

nur shuhada binti miskin said...

Salam...thanks atas ziarah!!yeahh!!bourbon mmg best!

Ad-Dien said...

salam ziarah dari WADi,
masih belajar ke? Alhamdulillah, moga sentiasa di landasanNya, jemput ke WADi untuk menambah ilmu, insyaAllah banyak ilmu tersedia untuk Nur Shuhada :)

nur shuhada binti miskin said...

salam..yep..masih belajar..insyaAllah..amin..cakap orang, makin banyak kita blajar, makin kita spt xtau apa2..so, insyaAllah, selagi ada kesempatan, slg 2 jgn letih nk menuntut ilmu..